Mies van der Rohe & reclame

Datum : 24 november 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Mies en reclame

Het paviljoen dat architect Mies van der Rohe bouwde voor de Duitse deelname aan de expositie van 1929 in Barcelona is één van de meest iconische gebouwen van de 20ste eeuw. Gesloopt na de expositie werd het gebouw in de jaren ’80 op de zelfde locatie gereconstrueerd. Het gebouw wordt omschreven als klassiek en modern, als een creatie van perfectie en harmonie. Het is dan ook niet toevallig dat reclamefirma’s dit gebouw willen verbinden met producten die eveneens deze ambitie uitstralen. Hoe met fotoshop auto’s worden gepresenteerd in dit paviljoen is opmerkelijk. Het recentste voorbeeld is dit van Land Rover dat duidelijk verwijst naar het topwerk van Mies maar vermoedelijk wil het bedrijf met een aantal fotoshop ingrepen de auteursrechten ontlopen. Een automerk dat zijn nieuw model presenteert met de slogan “Zonder Woorden”. Betreffende de gekozen locatie valt er wel iets te vertellen.
Bibliotheek in China

Datum : 22 november 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Boeken als behangpapier

In de ‘Metro’ krant van 15 november stond een kort artikel “China opent waanzinnig mooie bibliotheek”. Dit project is ontworpen door het Nederlands bureau MVRDV uit Rotterdam, i.s.m. TUPDI. Dit project wordt omschreven als een “walhalla” en “niet alleen zijn er boeken bij de vleet, ook de architectuur is adembenemend”. Deze Tianjin Binhai Library in de Chinese stad Tjianjin werd vorige maand in gebruik genomen. Wie de beelden op internet goed bekijkt moet echter vaststellen dat meer dan de helft van boeken fake zijn, behangpapier aangebracht om zo spectaculaire beelden in de wereld te kunnen sturen. In een tijd van “fake news” nu ook architecten die “fake books” gebruiken.
De rode bakken van de Post

Datum : 22 november 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

In april 1996 schreef ik in KNACK een kort artikel met als titel “Rode banaliteit” met de vraag wanneer deze lompe bakken zonder industriële vormgeving zullen verdwijnen. Twintig jaar later staan deze rode dozen er nog steeds. De Belgische Overheid en industriële vormgeving gaan moeilijk samen. Zelfs nu De Post een autonoom overheidsbedrijf is, blijft het bij het oude.
DE trappen van het Beursgebouw

Datum : 31 oktober 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Trappen dienen niet enkel om een hoogte te overbruggen, zij vormen de plaats bij uitstek om gezien te worden, om zich boven het gewoel van de massa te plaatsen. Wie onderzoek doet naar het gebruik van de trappen van het Brussels Beursgebouw zal kunnen vaststellen dat bij elke betoging, van extreem links tot extreem rechts, gretig werd gebruik gemaakt van deze permanent aanwezige tribune. Welke vakbondsleider heeft niet vanaf die plaats de betogers toegesproken? Trappen geven de mogelijkheid om vanaf een bepaalde hoogte alles te overschouwen, gaat het nu om een betoging of een bijeenkomst na de aanslagen van 22 maart. Het plein voor de Beurs wordt gekozen omwille van de centrale ligging en vooral de trappen. Ik stelde mij de vraag waarom na de aanslagen niet werd gekozen voor de Grote Markt, toch een meer symbolische locatie dan het plein voor het Beursgebouw. De Grote Markt met het eeuwenoude stadhuis, het symbool van de gemeenschap wat iets meer is dan een Beursgebouw, toch het symbool van het kapitalisme. Vermoedelijk zijn de brede boulevard en de trappen die fungeren als tribune de verklaring.
Ingetogen architectuur

Datum : 30 oktober 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

In een wereld van overvloed en prikkelende beelden is het beperkt oeuvre van Dom Hans van der Laan (1904-1991) een verademing. Het VAI brengt een tentoonstelling over zijn wereld van denken en bouwen waarbij het klooster Roosenberg in Waasmunster centraal staat. Van waar komt de grote worden interesse voor zijn oeuvre en zijn gebouwen? De studie, de publicaties en de actuele expositie van Caroline Voet in deSingel heeft er zeker toe bijgedragen. Er is volgens mij meer aan de hand dan louter het aanwenden van het plastisch getal. Ruimteconcept en vooral materiaalgebruik maken de abdij van Waasmunter tot een monument waar traditie en moderniteit samen komen.
Circulatieplan Gent

Datum : 16 oktober 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Bestaat er zoiets als een ideaal circulatie plan? Er zullen steeds tegenstanders zijn omdat anderen er voor zijn en streven om de woonkwaliteit van de stad te verbeteren. Wat ik in de binnenstad niet heb is het permanent geruis van de nabijheid van een autosnelweg. Zelfs na het plaatsen van geluidsschermen horen tienduizenden mensen rond Gent het continu lawaai van het druk verkeer dat van noord naar zuid Europa rijdt via de viaduct in Gentbrugge! Deze mensen hebben recht om te klagen maar iemand die in de stad woont en enkel op de spitsuren iets meer auto’s ziet in zijn straat zou enig begrip moeten opbrengen.
Mies van der Rohe Award 2017

Datum : 12 oktober 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Mies van der Rohe Award 2017 in BOZAR

De Mies van der Rohe Award is de belangrijkste architectuur prijs in Europa en wil met een rondreizende expositie het publiek een overzicht geven van recente gebouwen die een bijdrage zijn tot ons Europees patrimonium. Om de twee jaar wordt dit initiatief van de Europese Unie hernomen in boekvorm en in een rondreizende tentoonstelling. De selectie van de EU Mies Award 2017 is te zien in de Brusselse BOZAR tot 22 oktober 2017.
Honderd jaar later

Datum : 28 september 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Honderd jaar geleden.

Op 29 september 1917, dus juist 100 jaar geleden, bracht de Italiaanse koning Victor Emmanuel III (1869-1947) een bezoek aan het front in de Westhoek, namelijk in Hoogstade (Alveringem).
Verwoestende brand

Datum : 17 september 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Verwoestende brand

Topwerk van de Waalse architectuur vernield door brand

Wat een verlies voor het jong patrimonium in Wallonië, voor België! Le Foyer social de l’ESMA in Auvelais van Jacques Dupuis (1914-1984) en Roger Bastin (1913-1986) is op vrijdag 15 september door brand verwoest. De oorzaak is vermoedelijk vandalisme. Als het om opzettelijke brandstichting gaat is het zelfs een criminele daad.
Het Brussels jachtterrein

Datum : 11 september 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Het Brussels jachtterrein

Opnieuw Jaspers & Eyers in Brussel

Het weekblad BLUZZ publiceerde recent een mega ontwerp voor een terrein gelegen aan de Pachecolaan, een ontwerp van Jaspers-Eyers Architecten samen met Archi2000. Het project met een onverantwoorde volumetrie en een gevel met de meest banale compositie. In naam van de noodzakelijke verbinding van boven- en benedenstad wordt dit voorstel gepresenteerd als de oplossing. Eveneens deze maand lanceerde de Brusselse Bouwmeester een ontwerpwedstrijd voor een “bijkomende” architect die het bureau Jaspers-Eyers moet helpen bij de renovatie van het World Trade Center I & II en dit voor een ereloon van 0,95%.
El Croquis & a+u

Datum : 04 september 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Sinds de laatste vijftien tien jaar geniet de architectuur uit Vlaanderen een steeds grotere internationale belangstelling. Buitenlandse architectuuropleidingen en architecten kiezen Vlaanderen als bestemming voor een studiereis en verschillende Europese vakbladen belichten de recente productie. Projecten komen op de cover van publicaties en architecten krijgen zelfs de invitatie om een geheel themanummer samen te stellen met hun werk. Het Spaanse tijdschrift 2G gaf een themanummer uit met het werk van Robbrecht & Daem (nr.55 /2010), Office (nr.63/2012) en DVVT (nr.66/2013). Italiaanse tijdschriften als DOMUS en Casabella tonen vaak interesse voor wat er in Vlaanderen werd opgetrokken. Ook het Nederlands vakblad De Architect besteedde aandacht aan België. Het Zwitsers tijdschrift WERK, Bauen+Wohnen maakte in 2011 een themanummer Gent en in 2016 een geheel nummer betreffende Antwerpen. Recent werk in het gerenommeerd Spaans tijdschrift El Croquis en het Japans vakblad a+u, respectievelijk het werk van Coussée & Goris plus RCR en het werk van DVVT.
Gevelbank in Papegaaiwijk

Datum : 30 augustus 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Eerste gevelbank in de Papegaaiwijk?

In de weekend editie van De Standaard van 26 & 27 augustus verscheen een artikel “Gevelbanken brengt buren samen” met als bijtitel “Kan design de wereld redden?”. Het start-up bedrijf Gevelbank.be wil met het concept een bijdrage leveren om het sociaal contact in de straat te activeren, een ontwerp dat door journalist Lien Delaere wordt omschreven als “het nieuwe medicijn tegen verzuring en eenzaamheid”. Voor mede-oprichter Jesse De Troyer moet design een bijdrage leveren aan de directe omgeving en milieu.
Europees Parlement

Datum : 03 augustus 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Bouwen, cashen, slopen
Met deze titel werd in De Standaard van 17 juni j.l. melding gemaakt dat er plannen zijn om het Paul-Henri Spaakgebouw in Brussel, waar het Europees Parlement zetelt, te slopen. Renoveren zou meer kosten, volgens Klaus Welle, de secretaris-generaal van het Europees Parlement. Een constructie die na 25 jaar niet meer voldoet is op zich reeds merkwaardig. Zal de “Caprice des Dieux”, zoals de Brusselaars dit opzichtig glazen gebouw benoemden uit de Europese wijk verdwijnen? Onmiddellijk moet men de vraag stellen wat achter deze keuze zit. Wie is nu de ontwerper van het ellipsvormig gebouw?
Station Gent Sint Pieters mega vertraging!

Datum : 14 juni 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Station Gent Sint Pieters
Klaar tegen 2025? 2030?

Aan mevrouw Sophie Dutordoir, CEO NMBS

Geachte Mevrouw,
Sinds begin dit jaar bent U de CEO van onze NMBS. Vermoedelijk was U reeds in het Gentse Sint Pietersstation en kon U kennis maken met een grote bouwwerf. In de media krijgt men regelmatig een stand van zaken, vooral wat betreft de timing. In De Standaard van 13 juni 2017, onder de titel “ Bouw Sint-Pietersstation loopt verdere vertraging op”, krijgt men een overzicht van wat timing niet moet zijn. Bij de start in 2010 werd 2020 aangegeven als einddatum. Op de officiële website staat nu 2025 maar waarschijnlijk wordt het 2027. Dus nog tien jaar voor deze bouwwerf en in totaal maar liefst zeventien jaar om Gent Sint
Wie zijn onze logebroeders (zusters)?

Datum : 24 april 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Wie zijn onze logebroeders (zusters)?

In een uitvoerig artikel in De Morgen van 15 april met als titel “Logebroeders, maak u bekend” stelt Joël De Ceulaer dat alle geheimdoenerij rond het lidmaatschap van een loge achterhaald is. Het artikel sluit aan bij een reeks andere persteksten betreffende de eventuele invloed van de loge bij de verkiezing van de nieuwe rector van de Gentse universiteit.
De Ceulaer maakt wel een fout, de loge en service clubs plaats hij op één lijn wanneer het gaat om magistratuur (pagina 10 / Zeno). “ Dat betekent niet dat besloten genootschappen en serviceclubs hun lijsten publiek moeten maken, wel dat wie lid wordt van de magistratuur daarover duidelijkheid moet scheppen omwille van de onderlinge dienstvaardigheid die hij of zij bij de aanvaarding van dat lidmaatschap beloofd heeft”. De serviceclub Rotary geeft jaarlijks een directory uit waarin alle namen van de leden worden opgesomd met hun beroepsactiviteiten. Van geheimhouding is absoluut geen sprake. Voor zover ik weet bestaat er geen directory van de Belgische loge die iedereen kan consulteren. Het argument dat de geheimhouding noodzakelijk is als bescherming is maar een zwak argument. Zowel de loge als Rotary werden tijdens het de periode van Hitler, Mussolini en Franco verboden of moesten hun activiteiten staken.
Circulatieplan Gent

Datum : 27 maart 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Vanaf volgende week is het nieuw circulatieplan een realiteit. Zoals steeds zijn er voor en tegenstanders, al dan niet om zuivere politieke motieven. Stellen dat de bevolking van de Gentse binnenstad niet werd geraadpleegd is een leugen. Tientallen wijkvergaderingen werden georganiseerd en het plan werd op verschillende details aangepast. Aan het basisprincipe werd echter vastgehouden: de stad kris-kras doorrijden behoort tot het verleden. Dat er nog steeds knelpunten zullen zijn is zeker maar er werd gekozen om de leefbaarheid en de gezondheid van de bewoners van de binnenstad te verbeteren. Wie kan hier tegen zijn? Dat het een aanpassing zal vragen is evident. Tot 1984 kon men met de auto door de Veldstraat rijden. Heeft het verbod de Veldstraat kapot gemaakt?
Pritzker prijs voor RCR Barcelona / Gent

Datum : 06 maart 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Pritzker prijs voor RCR
Een bibliotheek in Barcelona en Gent

De Catalaans architecten RCR (Rapael Aranda, Carme Pigem, Ramón Vilalta) kregen de fel begeerde Pritzkersprijs 2017 voor hun gehele oeuvre. Ongeveer gelijktijdig opent in Gent De Krook, de nieuwe bibliotheek, een project dat RCR Arquitectes ontwierp in samenwerking met Coussée & Goris architecten. Tussen de Catalaanse architecten en Klaas Goris ontstond een vriendschap jaren voor dat iemand in België dit bureau kende. Beide werkten ook samen bij het project van het crematorium Hofheide in Holsbeek nabij Leuven.
De Krook is niet de eerste bibliotheek van RCR. In de binnenstad van Barcelona ontwierp dit trio van architecten een wijkbibliotheek met extra aandacht voor de directe omgeving (2002-2008). In mei 2009 bezocht ik dit project en op vraag van RCR schreef ik een tekst voor een publicatie die echter niet werd uitgegeven.
President Hollande en het hart van Parijs

Datum : 26 februari 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Franse president wil Île de la Cité van Parijs revitaliseren.

Vele Franse presidenten hadden de ambitie om een footprint na te laten in Parijs. Georges Pompidou nam het initiatief voor het Centre Pompidou, ook gekend als Beaubourg. François Mitterand koos voor een nieuwe Nationale Bibliotheeek, de BdF ontworpen door architect Dominique Perrault. Dit jaar neemt François Hollande afscheid zonder een concreet gebouw. Hij opteerde voor een scenario van renovatie van Île de la Cité, het historisch eiland waarop de kathedraal Notre-Dame is gesitueerd en dat op de UNESCO lijst staat van het werelderfgoed. Wat dit studiewerk heeft opgeleverd is te zien in een expositie maar ook in de virtuele wereld.
Eindelijke een stadsbouwmeester in Gent

Datum : 19 januari 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Eindelijke een stadsbouwmeester in Gent

In het najaar 2016 kwam Gent onder andere in de media met de commissie Optima, een aantal hoorzittingen die op vraag van burgemeester Termont werden georganiseerd.
Het belangrijkste wat ik poneerde tijdens deze hoorzitting was het belang van een stadsbouwmeester en dit wilden Termont en Balthazar liefst niet horen. Het eindverslag van de Commissie bevat een aantal vaststellingen en aanbevelingen. Wat betreft het architectuurbeleid staat onder punt 5 te lezen: “De ambitie uit het actuele Bestuursakkoord om een stadsbouwmeester aan te stellen dient onverwijld te worden uitgevoerd. Ten laatste in januari 2017 legt het College aan de gemeenteraad een traject met timing voor”.
Winkels in de binnenstad

Datum : 31 januari 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

In de KNACK van 18 januari wordt onder de titel ‘De leegstand regeert het land’ de vermindering van het aanbod in de eerste plaats toegeschreven aan de baanwinkels “die de bloedzuigers zijn van onze steden”. Het uitvoerig artikel van Jeroen De Preter stelt dat de evolutie in de retailsector een razendsnelle evolutie doormaakt met ingrijpende gevolgen op onze gemeenten en steden. Het is nog niet zo dramatisch dan in Frankrijk of Spanje, waar in landelijke gemeenten de meest elementaire winkel, de bakkerij, haar deuren sloot. De cijfers zijn hard, de winkelleegstand neemt spectaculair toe, vooral in kleinere provinciesteden. Met 20% is Boom de koploper.
Centre Pompidou 40 jaar

Datum : 03 februari 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

De grote Rène Magritte expositie in het Parijse Centre Georges Pompidou eindigde vorige week met bijna 600.000 bezoekers. Een mega succes voor deze Belgische schilder in een gebouw dat zijn 40ste verjaardag zal vieren. Op 31 januari 1977 opende Beaubourg zijn deuren, vaak de andere naam voor het zelfde gebouw. Het Centre Pompidou ontworpen in 1972 is een iconisch gebouw geworden en heeft een grote impact gehad in de geschiedenis van de culturele infrastructuur. De twee jonge architecten, Renzo Piano en Richard Rogers wisten de tijdsgeest te kristalliseren in een constructie die nog steeds voor- en tegenstanders heeft.

Het artikel verscheen ook op de website
www.architectura.be
Crematoria in Vlaanderen

Datum : 08 mei 2017
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Crematoria in Vlaanderen
Voor zijn wekelijkse column in KNACK trekt Jean Marie De Dedecker van Middelkerke naar Hasselt. Onder de titel “Hoe onze rechtszekerheid opgestookt werd in een Hasselts crematorium” gaat hij in op een dispuut tussen de stad Hasselt en het plaatselijk crematorium dat beheerd wordt door het commercieel bedrijf DELA. Deze onderneming, die wij vaak op de radio horen, beheert ook het crematorium in Brugge en in Wallonië de crematoria in Mons en Charleroi. Dedecker is niet op de hoogte wat het voordeel is geweest van de bouw van crematoria door de verschillende intercommunales.