Station Gent Sint Pieters

Datum : 18 februari 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Station Gent Sint Pieters

Bouwvertraging en fouten

Zowel de Federale als de Vlaamse Overheid zullen grote bedragen pompen in onze spoorweginfrastructuur. Nieuwe treinstellen worden aangekocht en er gaat ook een aanzienlijk pak geld naar infrastructuur zowel voor het renoveren van bestaande stations als voor nieuwbouwprojecten. Hoe het verder moet met het grootste bouwwerk in Vlaanderen, Gent Sint Pieters, is onduidelijk. Wat zeker is, het gaat om een schaal- en budgetvergissing, waarvoor Eurostation verantwoordelijk is. Wanneer de tweede fase er zal komen zal ongetwijfeld te maken hebben met wat een nieuwe aanbesteding zal opleveren.
An Architectural Anthology

Datum : 11 februari 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

An Architectural Anthology

Ongetwijfeld het bijzonderste Belgisch architectuurboek van 2017 is “Robbrecht en Daem – An Architectural Anthology” verschenen bij Mercatorfonds in november en gepresenteerd in BOZAR Brussel op 14 december. Het lijvig Engelstalig boek (732 pagina’s!) werd samengesteld door Maarten Van den Driessche. Op de cover een tekening van de gevel voor het toekomstig VRT gebouw in Brussel. Het werd geen inventaris van een loopbaan van 40 jaar, geen opsomming per jaar of per soort opdracht. Het concept verschilt volledig van een traditioneel architectuurboek en dat niet enkel door de omvang.
Ghelamco Arena Saga

Datum : 03 januari 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Met het verschijnen van het boek “De illegale Ghelamco Arena …als politici zich met voetbal bemoeien” van auteur Ignace Vandewalle stak opnieuw een storm op boven Gent. Op de gemeenteraad van maandag 22 januari werd beloofd om in de toekomst een volledige transparantie te geven van het gebruik van de Gentse loge in de Ghelamco Arena. Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om de Gentse loge, wel om de AAGent loge. In feite is dit maar een detail. Wie er komt eten en kijken naar het voetbal zal nooit het begin van het verhaal doen veranderen. Tijdens de Optimacommissie in het Gentse stadhuis op 22 september 2016 maakte ik duidelijk dat aan het begin van dit groot project reeds sprake was van favoritisme bij de keuze van het architectenbureau.