Expositie Heyvaert in M Leuven

Datum : 11 oktober 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

René Heyvaert
De poëzie van het alledaagse

De figuur en het oeuvre van architect en kunstenaar Réne Heyvaert (1929-1984) worden nog steeds ondergewaardeerd. In 2003 bracht het S.M.A.K in Gent een eerste overzichtsexpositie. De presentatie in Museum M in Leuven, te bezoeken tot 10 februari 2019, focust nu op een andere wijze naar beiden. In 2003 was alles gericht op zijn beeldend werk, de expositie in Leuven wil de tweeledigheid van het werk benadrukken . Hiervoor opteerde Peter Swinnen en Eva Wittocx, de curatoren, om letterlijk het geheel in twee delen op te splitsen. In één ruimte werden bijna 150 werken samengebracht en in de torenkamer van de museumuitbreiding van Beel wordt de architectuur van Heyvaert op een conceptuele wijze gepresenteerd. Swinnen schreef ook een essay voor het tijdschrift H-ART .
Museum zonder interieur?

Datum : 01 oktober 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Museum zonder interieur?

De laatste weken had men in de Belgische pers aandacht voor de opening van een nieuw museum in Engeland, het eerste design museum in Schotland. Het befaamde V&A, het Londense Victoria & Albert museum opende een “filiaal” in de stad Dundee. Er werd beroep gedaan op de zeer productieve Japanse architect Kengo Kuma. Maar steeds krijgt men in de media beelden van het exterieur, alsof een museum geen interieur bezit. Natuurlijk speelt Kuma in om een gebouw te bedenken met een opvallend exterieur, een fotogeniek object waar het interieur een bijkomstige aangelegenheid is.
Het einde van de Tunnels

Datum : 27 september 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Het einde van de Tunnels

Op de cover van DS Weekblad van 15 september stond een schitterende foto van de Antwerpse Kennedytunnel, een opname van 31 mei 1969, het jaar van de opening. Bij de foto ook de tekst “Het einde van de tunnels / Waarom we niet meer investeren in gebouwen, bruggen en wegen”. In zijn tekst gaat Filip Rogiers in op het gebrek aan onderhoud van onze wegen en de infrastructuur in het algemeen.
Station Gent Sint Pieters?

Datum : 20 september 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Toen het ontwerp voor het Station Gent Sint Pieters van het bureau Eurostation werd gepresenteerd kon men vaststellen dat er sprake was van schaalvergissing. Iedereen met wat gezond verstand kon onmiddellijk concluderen dat dit voorstel zou leiden tot zware budgetoverschrijding. Dit is ook de realiteit geworden! Nu maakt Burgemeester Termont zich boos dat de NMBS het project gaat aanpassen. Hij vergeet dat het stadsbestuur akkoord ging met een oversized project en ook een bouwvergunning heeft afgegeven. Men start pas de tweede fase eind 2020 en met einde der werken in 2027, dus nog 9 jaar!
De Morandi-brug in Genua

Datum : 14 augustus 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

De Morandi-brug in Genua

Met Kerstmis 1975 kreeg ik als jonge architect de publicatie “New Directions in Italian Architecture” een publicatie uit 1968 samengesteld door architect Vittorio Gregotti. Het was voor mij een eerste kennismaking met de Italiaanse bouwkunst van de 20ste eeuw. Een ontdekking.
Nikè van Samothrake

Datum : 19 juni 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Nikè van Samothrake

Het is wereldnieuws. Beyoncé en Jay-Z namen hun nieuwe videoclip ‘Apeshit’ op in het wereldbefaamde museum in Parijs, het Louvre. Eén van de kunstwerken die in beeld komen is de gevleugelde Nikè van Samothrake, het marmeren beeld uit de 2de eeuw v.C. Sinds 1884 staat deze sculptuur prominent opgesteld in het Louvre als blikvanger op het einde van de monumentale trap. Een kopie van dit beeld staat in De Post van Oostende. Wat is de verklaring hiervoor?
DE keuze van de Vlaamse Bouwmeester

Datum : 18 juni 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Des mariages de raisons!

Op zaterdag 9 juni had in deSingel de finissage plaats van de tentoonstelling Natura Naturans van Coussée en Goris architecten.
Na de filmvertoning ‘La Obra Secreta’ over de woning van Le Corbusier in Argentinië was er een debat met als gasten Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester), Olivier Bastin, Phillipe Van Cauteren (Directeur SMAK Gent) en Marc Dubois.
Sophie De Caigny (Directeur VAI) vroeg aan de gasten om als inleiding kort in te gaan op de maatschappelijke rol van de architect.
Van TGB naar BnF

Datum : 16 mei 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

20 jaar BnF van architect Dominique Perrault

Vele Franse koningen en presidenten hadden de ambitie om een ‘footprint’ na te laten in de Franse hoofdstad. President Mitterrand wist dat het schitterende 19de eeuwse gebouw van de Nationale Bibliotheek ontworpen door Henri Labrouste voor de 21ste eeuw veel te klein zou worden. Hij lanceerde het idee van een nieuwbouw aan de Seine, vlak tegenover het park Bercy. Een internationale wedstrijd werd uitgeschreven in 1989 en uiteindelijk koos François Mitterand voor het ontwerp van de toen 36 jarige Dominique Perrault, een voor het groot publiek ongekende architect. Er kwam felle kritiek op deze TGB (met verwijzing naar TGV) vanuit diverse hoeken maar het project liep nauwelijks vertraging op: van het lanceren van het idee tot aan de opening nog geen tien jaar. De nieuwe BnF is ondertussen een icoon geworden en er werd gestart met de grondige renovatie van het oude gebouw in de binnenstad.
Optima & Ghelamco: 25 meter wordt plots 40 !

Datum : 19 april 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Plots wordt 25 meter er 40 meter: de Bontinck truck!

Sinds het artikel “Duurste torens van Vlaanderen zijn cadeautjes van Termont & Co” in Het Laatste Nieuws van maandag 3 april 2018 is het duidelijk dat de invloed van het bureau Bontinck iets kan opleveren. Dank zij hun goede kontakten met de stedelijke ambtenaren kon men een drastische aanpassing van de bouwhoogte bekomen. Voor alle duidelijkheid geen vermindering maar een forse verhoging, van 25 naar 40 meter. De gronden die Optima in bezit had tegenover het geplande Arteveldestadion (nadien omgedoopt als Ghelamco Arena) werd door een beslissing van stad Gent plotseling veel meer waard. Toen het Optima project in handen kwam van Paul Gheysens van Ghelamco bleef deze “upgrading” behouden. Kreeg het bureau Bontinck als tegenprestatie haar kantoorruimte van het Ghelamco stadion? Op de website van bureau Bontinck staan mooie opnames van hun nieuwe werkruimte met direct zicht op het grasveld en tribunes. Een paar dagen later werd in DS het idee van een “heffing op de meerwaarde” bepleit, o.a. door professor stedenbouwkunde Tom Coppens (UAntwerpen).
Ornament and Identity

Datum : 16 april 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Ornament and Identity
Overzicht van het oeuvre van Neutelings Riedijk Architecten

Recent verscheen bij de Duitse klasse uitgeverij Hatje Cantz een boek dat een overzicht biedt van het oeuvre dat Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk met hun medewerkers de voorbije twintig jaar ontwierpen. Neutelings Riedijk Architecten is één van de toonaangevende Nederlandse bureaus, ook actief in België.
Pritzkerprijs 2018

Datum : 26 maart 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Pritzkerprijs 2018

Dit jaar gaat de fel begeerde Pritzkerprijs naar de negentig jarige architect Balkrishna Vithaldas Doshi (°1927). Het is de eerste maal dat een architect uit India deze onderscheiding krijgt.
Station Gent Sint Pieters

Datum : 18 februari 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Station Gent Sint Pieters

Bouwvertraging en fouten

Zowel de Federale als de Vlaamse Overheid zullen grote bedragen pompen in onze spoorweginfrastructuur. Nieuwe treinstellen worden aangekocht en er gaat ook een aanzienlijk pak geld naar infrastructuur zowel voor het renoveren van bestaande stations als voor nieuwbouwprojecten. Hoe het verder moet met het grootste bouwwerk in Vlaanderen, Gent Sint Pieters, is onduidelijk. Wat zeker is, het gaat om een schaal- en budgetvergissing, waarvoor Eurostation verantwoordelijk is. Wanneer de tweede fase er zal komen zal ongetwijfeld te maken hebben met wat een nieuwe aanbesteding zal opleveren.
An Architectural Anthology

Datum : 11 februari 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

An Architectural Anthology

Ongetwijfeld het bijzonderste Belgisch architectuurboek van 2017 is “Robbrecht en Daem – An Architectural Anthology” verschenen bij Mercatorfonds in november en gepresenteerd in BOZAR Brussel op 14 december. Het lijvig Engelstalig boek (732 pagina’s!) werd samengesteld door Maarten Van den Driessche. Op de cover een tekening van de gevel voor het toekomstig VRT gebouw in Brussel. Het werd geen inventaris van een loopbaan van 40 jaar, geen opsomming per jaar of per soort opdracht. Het concept verschilt volledig van een traditioneel architectuurboek en dat niet enkel door de omvang.
Ghelamco Arena Saga

Datum : 03 januari 2018
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Met het verschijnen van het boek “De illegale Ghelamco Arena …als politici zich met voetbal bemoeien” van auteur Ignace Vandewalle stak opnieuw een storm op boven Gent. Op de gemeenteraad van maandag 22 januari werd beloofd om in de toekomst een volledige transparantie te geven van het gebruik van de Gentse loge in de Ghelamco Arena. Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om de Gentse loge, wel om de AAGent loge. In feite is dit maar een detail. Wie er komt eten en kijken naar het voetbal zal nooit het begin van het verhaal doen veranderen. Tijdens de Optimacommissie in het Gentse stadhuis op 22 september 2016 maakte ik duidelijk dat aan het begin van dit groot project reeds sprake was van favoritisme bij de keuze van het architectenbureau.