Inbreiding aan Broeltorens Kotrijk

Datum : 21 februari 2016
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Voorbeeldige inbreiding naast de Kortrijkse Broeltorens

Op dinsdag 16 februari werd in Kortrijk een belangrijk inbreidingsproject “Broelkant” met 74 residentiële appartementen in de nabijheid van de Broeltorens aan de pers gepresenteerd. Het is een project van het architectenbureau LENS°ASS (Hasselt / Brussel) met als opdrachtgever en ontwikkelaar de groep Immogra. Het versterken van het woningenbestand in de binnensteden van Vlaanderen wordt aanzien als een prioriteit. Het ontwerp is meer dan een nieuwbouw met appartementen en het renoveren van een aantal panden. Een verzorgde en kwalitatieve publieke ruimte is bij dergelijke complexe ingrepen van groot belang. Het project heeft vele troeven en is ontegensprekelijk een grote aanwinst in een stad die de hedendaagse architectuur hoog in haar vaandel draagt. Een belangrijk detail bij de presentatie was het tonen van de maquette op ooghoogte, de gezichtshoek van waar wij de stedelijke ruimte ervaren. Maar zelden ervaren wij de stad vanuit een vliegtuig of een luchtballon!
Oostends stadhuis van Victor Bourgeois bedreigd

Datum : 22 januari 2016
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Wie denkt dat de slopingsgolf in deze ex-Koningin der Badsteden voorbij is, heeft het verkeerd voor. Het stadsbestuur besliste om het zwembad van de architecten Paul Felix & Jan Tanghe uit 1973 te slopen. In het zelfde nummer van De Zeewacht van 15 januari j.l. staat op pagina 12 te lezen “Het huidige stadhuis is niet meer van deze tijd”. Deze uitspraak komt van Schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD). Voor hem is het gebouw van Victor Bourgeois achterhaald en kan, zoals het zwembad, worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In het interview zegt hij dat het gebouw niet lelijk is, maar dat het zijn tijd heeft gehad. Zijn idee is slopen en vervangen door een toren.
Sint Pietersstation Gent 2024

Datum : 26 december 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

In De Gentenaar van 25 maart 2004 stond te lezen dat de verbouwingen van het Sint-Pietersstation in 2005 zouden starten en ongeveer tien jaar zouden duren. Als einde van de bouwwerken werd 2015 vooropgesteld. De aanvang der werken kwam er pas in 2010. Ondertussen weten wij dat het einde pas in zicht is tegen 2024! Is de perronoverkapping niet “oversized”?
Nieuwbouw in de Gentse Vlaanderenstraat

Datum : 29 november 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

In De Standaard van 16 oktober j.l. stond te lezen “Vlaanderenstraat verliest ‘rotte’ tand”, met als ondertitel “Lelijk Belfiusgebouw in Gent ruimt plaats voor toparchitectuur”. Is het wel toparchitectuur? Gaat het niet om een “tandvulling” waarbij men veel vragen kan stellen. Is een architectuur die men aantreft in de duinen van Oostduinkerke wel geschikt voor het historisch stadscentrum van Gent?
Boek Design x50 - Designregio Kortrijk

Datum : 11 november 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Dat de regio Kortrijk, Ieper, Roeselare en Tielt gekend is als het belangrijkste gebied in België van de “maakindustrie” is geweten. Dit najaar verscheen de vijfde editie met een selectie van 50 innovatieve producten: DX 50 nr.5 Het boek is meer dan een opsomming, het brengt ook een aantal verhalen die duidelijk maken dat bedrijven uit de regio worden gekozen voor belangrijke projecten in binnen- en buitenland.
Expo Milaan & Belgisch paviljoen

Datum : 25 oktober 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Eind oktober sluit de wereldexpositie in Milaan haar deuren. Wat betreft het aantal bezoekers is deze editie zeker geslaagd. Telkens wordt de vraag gesteld of dergelijke manifestaties nog van deze tijd zijn, of het geïnvesteerd kapitaal geen mega verspilling is nu wij op een totaal andere wijze kennis kunnen maken met alle uithoeken van onze planeet. Vervolgens is de vraag of de expositie beantwoordde aan het vooropgesteld centraal thema : Voedsel voor de planeet, energie voor het leven? Het Belgisch paviljoen was ondermaats, rommelig en zonder enig concept. Opnieuw een gemiste kans dank zij de Regie der Gebouwen. Expo Dubai 2020 moet anders!
Gent: Dit is geen plein

Datum : 23 oktober 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Stad Gent is het noorden kwijt! Gent heeft recentelijk een nieuw stadsplein, maar in feite gaat het om de verbreding van een straat. Elementaire stedenbouwkundige kennis betreffende pleinen en straten heeft men niet meer. Hoog tijd voor een bijscholing!
Apple meubilair is niet zo origineel.

Datum : 20 september 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Apple meubilair is niet zo origineel.

Met grote media belangstelling werd dit weekend in Brussel de eerste grote APPLE Store geopend.
Bekijk even de krukjes in de Apple store! Was het niet veel eerlijker geweest om het origineel ontwerp van Max Bill uit 1954 te integreren in hun shop in plaats van een ontwerp dat in feite een uiterst zwakke kopie is geworden.
Expositie Le Corbusier

Datum : 26 juni 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Eind augustus zal het vijftig jaar geleden zijn dat Le Corbusier (1887-1965) een beroerte kreeg tijdens het zwemmen in de Middellandse Zee. LC was een fervent zwemmer, een gezond lichaam was voor hem essentieel, een onderdeel van een bevrijd lichaam en denken. Hij had een groot geloof in de maakbaarheid van de wereld en de moderne mens. De nieuwe mens moet leven in een wereld van zonlicht en in een groene omgeving. De moderne bouwkunst moet de uitdrukking zijn van de hoop op een betere en gezondere woon- en werkomgeving. De viering is de aanleiding van verschillende publicaties en exposities. De grootste tentoonstelling is deze georganiseerd door het* Centre Pompidou onder de titel “Mesures de l’homme”.* Het is een expositie die de veelzijdigheid van deze persoon wil benadrukken, iemand gedreven door een overtuiging dat er een nieuwe architectuur moet zijn voor de nieuwe moderne mens. Hij was een man met een onbegrensde ambitie die voetsporen wou achterlaten, die zijn tijd mede wou vormgegeven. LC heeft gedurende zijn gehele leven tekeningen gemaakt en rond 1920 startte hij ook als schilder. Zijn plastisch oeuvre is indrukwekkend maar hij is niet grensverleggend geweest zoals Henri Matisse of zijn vriend Fernard Leger. LC wist op een intelligente wijze de vele invloeden te capteren en te transformeren. Tussen 1905, zijn eerste bouwwerk, en 1965 liggen zestig jaar van intense arbeid, van tekenen, schilderen, schrijven, bouwen, reizen en het geven van lezingen.
Gent in Barcelona

Datum : 26 juni 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Wie deze zomer een bezoek brengt aan Barcelona kan tot 13 september in het statige Palau Robert terecht voor de grote overzichtsexpositie van het architectenbureau RCR uit Olot. Met deze tentoonstelling wil men de 25 jaar samenwerking van Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vialta vieren. Zij werden het gezicht van een nieuwe generatie Catalaanse architecten en bouwen ondertussen ook in Frankrijk en België.
Rolstoelgebruikers Sint Pietersstation Gent

Datum : 10 juni 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Een zig-zag parcours aan het Gentse Sint Pietersstation

Wie recent de trein nam in het Gentse Sint-Pietersstation zal ongetwijfeld de werkzaamheden hebben opgemerkt om de zone van de kiss & ride te verbinden met het plein voor het station. Het basisontwerp van deze schuin oplopende tuin is van de Franse landschapsarchitect Alain Marguerit. Het project werd echter aangepast door de dienst Wegen, Bruggen en Waterwegen van de Vlaamse Gemeenschap en wordt binnenkort in gebruik genomen.
Architect Michael Graves en België

Datum : 17 maart 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Met het overlijden van architect Michael Graves (1934-2015) verdwijnt één van de sleutelfiguren van de postmodernistische architectuur en design. Ook in België staan twee gebouwen van hem, één in Antwerpen en één in Brussel.
Belgische Spoorwegen in Indië

Datum : 12 maart 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

De krant De Morgen van zaterdag 7 maart bracht een boeiend verhaal met als titel “Hoe de NMBS plots in India terechtkwam”. Bovenaan een pagina brede foto van de lachende Didier Reynders met op de achtergrond de witte verschijning van de Taj Mahal. Minister Reynders nam in 2012 deel aan de economische missie naar Indië en volgens de auteur van het artikel Ann De Boeck werd toen een overeenkomst gesloten tussen de NMBS en de Indiase Spoorwegen. Deze vastgoedoperatie gebeurde onder de verantwoordelijkheid van Jean-Claude Fontenoy. Ondertussen werd het akkoord stopgezet,nog steeds volgens het bovenvermeld artikel.
Uplace complex in Brussel

Datum : 25 februari 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Over welk cijfers en complex gaat het nu?
Iedereen weet dat je met cijfers alles kan bewijzen. Een dag vóór het debat in het Vlaams Parlement verscheen een studie van het bureau ANTEA waarin dat er geen verkeersproblemen zullen zijn op de Brusselse Ring na de bouw van dit mega winkelcomplex. Met het vooruitzicht van 8 miljoen bezoekers per jaar is dit totaal naïef, dit is geloven dat Sinterklaas bestaat.
Wat voor het gebouw wordt het nu? Is dit wel het project dat men in de media heeft gepresenteerd? Of is er ook hier manipulatie aan de hand? Wie even de website bezoekt van het architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, de ontwerpers van Uplace, zal tot de vaststelling komen dat de stervorm niet te bespeuren valt en dat het project een aaneenschakeling is van volumes zonder veel verbeelding.
Nieuw justitiegebouw voor Brussel

Datum : 27 februari 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Op de eerste pagina van De Standaard van donderdag 15 januari staat bovenaan: “Brussel krijgt nieuw gerechtsgebouw”. Na weken van grote koppen rond terreuraanslagen kreeg, tot mijn grote verbazing, een nieuw bouwproject de volle aandacht. Volgens de subtitel “Promotoren zijn nu al bouwvergunningen aan het indienen” wordt de lezer er attent op gemaakt dat er haast bij is en dat er reeds afspraken werden gemaakt. Het artikel van Geert Sels vermeldt dat bij deze bouwaanvragen het architectenbureau Jaspers-Eyers is betrokken.ARchi
Zes bomen voor de Gentse Korenmarkt

Datum : 19 januari 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

“Vox populi” riep dat de Korenmarkt nu overkomt als een “stenen woestijn”, een “kale plek” die dringend moet worden aangepakt met wat groen. Ondertussen werd door Filip Watteeuw, schepen van Openbare Werken(Groen), de beslissing genomen om op de Korenmarkt bomen te planten. Wat zullen de mensen ontgoocheld zijn na het planten van deze plataan! Een plataan heeft meer dan vijf maanden geen bladeren en wordt een kale verschijning.
O Lelijk België - Wat is mooi of lelijk?

Datum : 18 augustus 2015
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Wat is mooi en lelijk? Vorige week werd in De Standaard de reeks “O Lelijk België” gepresenteerd met Michiel Hendryckx als de witte ridder. Op zijn geliefde motor trok hij reeds decennia lang door België op zoek naar die plekken die hem bekoren of afstoten. Als geen ander heeft hij dit land vastgelegd met een arendsoog, gedreven door een aversie tegen geweldpleging op de authentieke woonomgeving. Ook de lezers konden op de website van DS hun lelijke plekken of gebouwen posten. De vraag is echter of wij met de begrippen “mooi” of “lelijk” wel ver komen in het beoordelen van onze gebouwde omgeving.