Gent: een witte olifant naast het Geeraard de Duivelsteen

Datum : 02 november 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Aan een stad wordt gebouwd en ook afgebroken. De ene ingreep wordt ervaren als geslaagd, de andere als een gemiste kans. Het gaat niet om mooi of lelijk, het gaat om de wijze waarop de ontwerper en de opdrachtgever met een site omgaan, een omgeving gaan opnemen in een nieuw ontwerp. Voor bijna iedereen was de uitbouw die de Nationale Bank jaren geleden liet uitvoeren aan de kant van de Reep één van die gemiste kansen.
Michiel Hendryckx's kijk op architectuur

Datum : 02 november 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Hoe wordt men “architectuurcriticus”? Het gaat niet om een persoon die erop uit is om louter kritiek te formuleren, wel om iemand die een gefundeerd oordeel weet te geven over diverse aspecten van de gebouwde wereld. Geen beoordeling met de meestal gebruikte woorden “mooi” of “lelijk”, een stereotype uitspraak over architectuur waarmee in feite weinig wordt gezegd. Enkel vanuit opgedane ervaring is het mogelijk om meer objectieve argumenten aan te brengen en dit om gesprek en reflectie open te houden. Dit leert men niet met een snelcursus, de basis van de ervaring is het beleven en bezoeken van gebouwen ter plaatse. Op reis gaan geeft inzicht om het concrete te vergelijken met wat men er over heeft geschreven of gefotografeerd. Fotografie gemaakt in opdracht van architecten of opdrachtgevers is soms zo verleidelijk maar kan ook een compleet verkeerd beeld geven. Een ervaring ter plaatse is een wezenlijk onderdeel van de architectuurkritiek.
Vijf jaar Bouwmeester Brussel

Datum : 17 september 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Vlaanderen kreeg in 1999 zijn eerste Bouwmeester. Dit initiatief werkte stimulerend en in 2009, tien jaar later, werd architect Olivier Bastin (1958) aangesteld als eerste Bouwmeester voor Brussel (bMa). Op zich was het een grensverleggende beslissing van de overheid om het Vlaamse voorbeeld te volgen. In de administratieve hoofdstad van Europa met haar complexe structuur, was de ambitie en de zorg voor kwalitatieve architectuur vaak een onbestaand gegeven.
Bouwen langs autosnelwegen

Datum : 07 augustus 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Wie de autosnelweg van Brussel naar de kust neemt zal vermoedelijk juist voor de afrit van Merelbeke het mega infobord hebben zien staan. Geen billboard voor een nieuwe BOB campagne gericht op meer veiligheid, wel een paneel met daarop de vermelding “ Realisatie van 85 kavels”.
Een of vijf Bouwmeesters

Datum : 15 augustus 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

“Eén of vijf Bouwmeesters” is de titel van het artikel dat Geert Sels publiceerde in De Standaard van 14 augustus j.l. Hij laat verschillende personen aan het woord uit de sector van het vastgoed en de architectenverenigingen. De associaties die de belangen van de architecten verdedigen willen het behoud van de Vlaamse Bouwmeester en vragen gelijktijdig een evaluatie. Het voorstel van de Vlaamse Overheid om het ambt te schrappen zonder het eerst te evalueren is niet correct.
Vragen bij de OPEN OPROEP

Datum : 10 maart 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Het Nederlands idee van een “bouwmeester” kreeg een Vlaamse invulling toen in 1999 bOb Van Reeth werd aangesteld als eerste Vlaamse Bouwmeester (VB). Zijn opvolger werd professor Marcel Smets die in 2010 de fakkel doorgaf aan de jonge architect Peter Swinnen.
Voor de recente “Open Oproep” voor een nieuw crematorium in Oostende hebben 124 equipes hun kandidatuur gesteld. Uiteindelijk werd één bureau uit België weerhouden.
Shigeru Ban - Pritzkerprijs architectuur 2014

Datum : 19 april 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Na Kenzo Tange, Fumihico Maki, Tadao Ando, Toyo Ito, SANAA (Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa) is Shigeru Ban (°1957) reeds de zevende Japanse architect die de prestigieuze architectuuronderscheiding in ontvangst mag nemen.
Jan Hoet en de architectuur

Datum : 05 maart 2014
U kan de PDF van het artikel hier downloaden

Nooit eerder kreeg iemand uit de kunstwereld in Vlaanderen bij zijn overlijden een zo massale media aandacht als Jan Hoet. Zelfs één minuut stilte van de wielrenners op het Sint Pietersplein bij de aanvang van de eerste wielerklassieker. Kunstpaus, bokser voor de kunst, een opeenvolging van superlatieven werden kwistig bovengehaald om zijn persoonlijkheid en zijn verdiensten te typeren en te loven.